IRánytű Blog

Alapkenyerem – IR-barát és élesztőmentes

Képet hoztam már róla, jöjjön hát most a recept is: IR-barát, kovászolt, teljes kiőrlésű tönköly kenyérkém alapreceptje.Nálunk hónapok óta ez “a kenyér”- lehet variálni, de így egyszerű formájában is nagyon finom. Több helyen is olvastam már, hogy teljes kiőrlésű liszttel nem is lehet jó kenyeret sütni, tömör lesz, meg savanyú, sőt olyan felvetést is láttam… Tovább »

IR Étrend Nyelviskola 6. – Rendhagyó szabályok – Amikor mindjárt nem is 160 az a gramm…

Mostanában nagyjából a csapból is a 160 grammos “szénhidrátdiéta” folyik. Hogy miért pont ez a szám híresült el, annak annyi a magyarázata, hogy ez lett a kiinduló alap – az IR Nyelviskola eddigi leckéiben is ennyivel számoltunk-, és mivel sokan leragadnak ennél, a 160-as bűvös szám rögzült a fejekben. Hiába mantrázza az ember, hogy ez nem… Tovább »

Inzulinrezisztens vagyok – felejtsem el a gyors szénhidrátokat?

“…és akkor már attól sem fogsz a szívedhez kapni, ha azt mondom, az IR étrendben helye van a gyorsan felszívódó, sőt akár még a magas Glikémiás Indexű szénhidrátoknak is.” Így fejeztem be annak idején a Mese a Glikémiás Indexről című írásomat – és innen folytatom most:Miért is nem kell elfelejteni őket, mikor és miért is van… Tovább »

Baba-Mama Napló 2.- IR-rel a szülőszobán

CH pótlás és társai, avagy enni vagy nem enni, ez itt a kérdés… Mégpedig jó kérdés. Mert az ugye egy dolog, hogy az ember lánya több-kevesebb munkával gatyába rázza magát annyira, hogy IR/PCOS mellett is – így vagy úgy, de – megfogan a baba. Egy másik dolog, hogy aztán a baba megtartása és egészséges fejlődése… Tovább »

PoCakOS Napló 7. rész – Még egyben, de már nagyon a finishben

Hát eljutottunk idáig is: ma betöltöttük a 39. hetet, így minden valószínűség szerint ez az utolsó PoCakOS bejelentkezésem.. :o) Igazság szerint már az ünnepek között is úgy álltunk, hogy nem tudtam, meddig húzzuk ki a frontok közepette, és múlt hét óta már a dokim szerint is “mindenórásak” vagyunk. De babóca egyelőre jól elvan odabent, mit… Tovább »

Kókusz-pussz

No és akkor még egy recept (már ha lehet ezt egyáltalán annak nevezni), csak hogy a beiglisütés után megmaradt tojásfehérje sorsát is elrendezzük… :o)Nagyon finom, gyors (kell hozzá vagy 10 perc), minimál CH és még gluténmentes is… Tovább Ez az oldal át lett költöztetve, ide.  ... Tovább »

Túrósbatyu

Szóval az úgy volt hogy… Azt már említettem párszor, hogy nálunk intolerancia miatt a sütőélesztő nem játszik, a régi kovászomtól pedig jó pár hónapja már, hogy búcsút kellett vennem. Hónapok óta játszottam a gondolattal, hogy újat indítok – ezúttal egy kicsit jobban rákészültem és kiokosodtam a témában. Pár hete aztán bele is kezdtem, így mostanra… Tovább »

IR Étrend Nyelviskola 4. – Ragozzunk! – gyorsítsunk és lassítsunk szénhidrátokat…

Voltaképp egész jól állunk az alapokkal: az első leckében megnéztük az alapvető szabályokat, aztán folytattuk a három nagy étel csoporttal (gyors, lassú, nem számolom) és ezek segítségével már akár önállóan is össze is tudunk állítani egy alap menütervet. Ami azért nem rossz dolog. Ebben a leckében kicsit lépjünk tovább a teljesen alap szintről: nézzük meg,… Tovább »

IR Étrend Nyelviskola 3. – “Tőmondatos” IR menü

Az IR Nyelviskola előző két leckéjében megismerkedtünk az alapszabályokkal és a “szókinccsel”: tudjuk már, hogy mikorra kell időzíteni az étkezéseinket, és hogy azoknak milyen típusú szénhidrátot kell tartalmaznia. Tudjuk azt is, hogy bár az IR étrend fókuszában a szénhidrátok ütemezése áll, nem szabad megfeledkezni a kiegyensúlyozott étrend többi szereplőjéról (fehérjékről, zsírokról, vitaminokról, folyadékról… ) sem…. Tovább »

IR Étrend Nyelviskola 2. – “Szókincs” – Lassúak, gyorsak, szénhidrátok

A tanulás folytatását kezdjük egy kis ismétléssel – mégis csak ő a tudás anyja… :o) Az előző részben tehát eljutottunk odáig, hogy alap esetben az általános, egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokon túl van egy mintánk az étkezések ütemezésére. Olyan ez, mint a nyelvtan szabályai, amikor egy nyelvet tanulunk, erre kell majd felfűznünk a “szavakat”: Tovább Ez… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!