IRánytű Blog

Hipó, az IR-esek réme – hogyan kerüld el, vagy mit csinálj, ha már megvan a baj

Néha én is elszúrom. A múlt héten is ez történt. Pedig jó ideje elég baráti viszonyban éldegélek az inzulinrezisztenciámmal, idejét sem tudom már, mikor voltam rosszul utoljára. Talán, amikor a nagyobbikom volt akkora, mint a pici most: bő 3,5 éve. Sajnos amilyen ritkán vagyok rosszul, olyan viharos a helyzet, ha mégiscsak sikerül borítani a bilit…. Tovább »

Reggelik, tejek, kávék…

Valószínűleg igen szép számmal vagyunk, akik kávéval indítjuk a reggeleinket. Méghozzá tejeskávéval. Mígnem aztán kiderül, hogy különböző nyűgeink hátterében inzulinrezisztencia áll, és ideje életmódot váltanunk. Ennek részeként pedig át kell ütemezni az étkezéseinket. A reggeli tejeskávénk kérdése kapásból a komfortzónánk szélére sodor… Kezdő IR-esként, az étrenddel való ismerkedés legelején megtanuljuk jól, hogy reggel bizony ramaty az… Tovább »

Alapkenyerem – IR-barát és élesztőmentes

Képet hoztam már róla, jöjjön hát most a recept is: IR-barát, kovászolt, teljes kiőrlésű tönköly kenyérkém alapreceptje.Nálunk hónapok óta ez “a kenyér”- lehet variálni, de így egyszerű formájában is nagyon finom. Több helyen is olvastam már, hogy teljes kiőrlésű liszttel nem is lehet jó kenyeret sütni, tömör lesz, meg savanyú, sőt olyan felvetést is láttam… Tovább »

IR Nyelviskola 6. lecke: Rendhagyó szabályok – Amikor mindjárt nem is 160 az a gramm…

Mostanában nagyjából a csapból is a 160 grammos “szénhidrátdiéta” folyik. Hogy miért pont ez a szám híresült el, annak annyi a magyarázata, hogy ez lett a kiinduló alap – az IR Nyelviskola eddigi leckéiben is ennyivel számoltunk-, és mivel sokan leragadnak ennél, a 160-as bűvös szám rögzült a fejekben. Hiába mantrázza az ember, hogy ez nem… Tovább »

Inzulinrezisztens vagyok – felejtsem el a gyors szénhidrátokat?

“…és akkor már attól sem fogsz a szívedhez kapni, ha azt mondom, az IR étrendben helye van a gyorsan felszívódó, sőt akár még a magas Glikémiás Indexű szénhidrátoknak is.” Így fejeztem be annak idején a Mese a Glikémiás Indexről című írásomat – és innen folytatom most:Miért is nem kell elfelejteni őket, mikor és miért is van… Tovább »

Baba-Mama Napló 2.- IR-rel a szülőszobán

CH pótlás és társai, avagy enni vagy nem enni, ez itt a kérdés… Mégpedig jó kérdés. Mert az ugye egy dolog, hogy az ember lánya több-kevesebb munkával gatyába rázza magát annyira, hogy IR/PCOS mellett is – így vagy úgy, de – megfogan a baba. Egy másik dolog, hogy aztán a baba megtartása és egészséges fejlődése… Tovább »

Kókusz-pussz

No és akkor még egy recept (már ha lehet ezt egyáltalán annak nevezni), csak hogy a beiglisütés után megmaradt tojásfehérje sorsát is elrendezzük… :o)Nagyon finom, gyors (kell hozzá vagy 10 perc), minimál CH és még gluténmentes is… Egyszerű is, mint a faék, biztos hogy jó pár formában fellelhető a neten, én a JustOneCookbook c. japán… Tovább »

Mákos és diós beigli

Advent negyedik vasárnapjára egy beigli receptet hoztam nektek: IR-kompatibilis, zömében lassú CH és élesztő mentes is… :o) (Az eredeti recept M. Edittől származik a Vad-kovászolók csoportból, én ezt gyúrtam át a magam szempontjai szerint.) 6 rúd beigli elkészítéséhez a sütést megelőző este a következő előtésztát kevertem be: 1 dl tejszín 2 dl víz 100g kovász… Tovább »

Túrósbatyu

Szóval az úgy volt hogy… Azt már említettem párszor, hogy nálunk intolerancia miatt a sütőélesztő nem játszik, a régi kovászomtól pedig jó pár hónapja már, hogy búcsút kellett vennem. Hónapok óta játszottam a gondolattal, hogy újat indítok – ezúttal egy kicsit jobban rákészültem és kiokosodtam a témában. Pár hete aztán bele is kezdtem, így mostanra… Tovább »

Bara IR Nyelviskolája – 4. lecke – Ragozzunk!

Gyorsítsunk és lassítsunk szénhidrátokat Voltaképp egész jól állunk az alapokkal: az első leckében megnéztük az alapvető szabályokat, aztán folytattuk a három nagy étel csoporttal (gyors, lassú, nem számolom) és ezek segítségével már akár önállóan is össze is tudunk állítani egy alap menütervet. Ami azért nem rossz dolog. Ebben a leckében kicsit lépjünk tovább a teljesen… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!