IRánytű Blog

Áfonyás-csokis muffin IR módra

Hétvégén, vendégvárónak készültek ismét ezek a pihe-puha, nagyon csokis  és nem utolsó sorban, IR-kompatibilis muffinok. Így vettem észre, hogy a receptet még fel sem tettem ide…Úgyhogy most pótolom a hiányosságot: 15 dkg tk tönkölyliszt10 dkg nyírfacukor10 dkg vaj/margarin/kókuszvaj2 tojás2 ek kakaóporcsipet só1/2 csomag sütőporpici tej, hogy jól keverhető tésztát kapjunk (lehet tejszín is)Először a száraz… Tovább »

Inzulinrezisztens vagyok – felejtsem el a gyors szénhidrátokat?

“…és akkor már attól sem fogsz a szívedhez kapni, ha azt mondom, az IR étrendben helye van a gyorsan felszívódó, sőt akár még a magas Glikémiás Indexű szénhidrátoknak is.” Így fejeztem be annak idején a Mese a Glikémiás Indexről című írásomat – és innen folytatom most:Miért is nem kell elfelejteni őket, mikor és miért is van… Tovább »

Bara IR Nyelviskolája 5. lecke – Egyéb szabályok, avagy hetente hányszor ehetünk ezt-meg-azt

Minden IR-es életében eljön a pont, amikor az alapvető szabályok (gyors, lassú, nem számolós, mikor, mennyi…) már egész jól összeálltak és megy már a napi tervezés. Ilyenkor jönnek aztán az “igenám”-ok, az apró kiegészítő szabályok… Ilyenek például a szénhidrátok felszívódását gyorsító és lassító tényezők, de én ezek közé sorolom a “hányszor lehet krumplit, tésztát enni… Tovább »

Baba-Mama Napló 2.- IR-rel a szülőszobán

CH pótlás és társai, avagy enni vagy nem enni, ez itt a kérdés… Mégpedig jó kérdés. Mert az ugye egy dolog, hogy az ember lánya több-kevesebb munkával gatyába rázza magát annyira, hogy IR/PCOS mellett is – így vagy úgy, de – megfogan a baba. Egy másik dolog, hogy aztán a baba megtartása és egészséges fejlődése… Tovább »

PoCakOS Napló 7. rész – Még egyben, de már nagyon a finishben

Hát eljutottunk idáig is: ma betöltöttük a 39. hetet, így minden valószínűség szerint ez az utolsó PoCakOS bejelentkezésem.. :o) Igazság szerint már az ünnepek között is úgy álltunk, hogy nem tudtam, meddig húzzuk ki a frontok közepette, és múlt hét óta már a dokim szerint is “mindenórásak” vagyunk. De babóca egyelőre jól elvan odabent, mit… Tovább »

Kókusz-pussz

No és akkor még egy recept (már ha lehet ezt egyáltalán annak nevezni), csak hogy a beiglisütés után megmaradt tojásfehérje sorsát is elrendezzük… :o)Nagyon finom, gyors (kell hozzá vagy 10 perc), minimál CH és még gluténmentes is… Egyszerű is, mint a faék, biztos hogy jó pár formában fellelhető a neten, én a JustOneCookbook c. japán… Tovább »

Mákos és diós beigli

Advent negyedik vasárnapjára egy beigli receptet hoztam nektek: IR-kompatibilis, zömében lassú CH és élesztő mentes is… :o) (Az eredeti recept M. Edittől származik a Vad-kovászolók csoportból, én ezt gyúrtam át a magam szempontjai szerint.) 6 rúd beigli elkészítéséhez a sütést megelőző este a következő előtésztát kevertem be: 1 dl tejszín 2 dl víz 100g kovász… Tovább »

Vadkovász az IR étrendben

Többen kérdeztétek az utóbbi időben, hogy mégis mi az, hogyan készül a vadkovász, amit használok. Bár eredetileg nem terveztem, de akkor kapjon egy külön posztot ő is. :o) Nos a kovásszal barátkozást, ahogy az IR-t is “dobta a gép”, ugyanis felütötte a fejét a családban némi intolerancia a sütőélesztővel szemben: vérvizsgálat mutatta ki, és miután… Tovább »

Túrósbatyu

Szóval az úgy volt hogy… Azt már említettem párszor, hogy nálunk intolerancia miatt a sütőélesztő nem játszik, a régi kovászomtól pedig jó pár hónapja már, hogy búcsút kellett vennem. Hónapok óta játszottam a gondolattal, hogy újat indítok – ezúttal egy kicsit jobban rákészültem és kiokosodtam a témában. Pár hete aztán bele is kezdtem, így mostanra… Tovább »

Bara IR Nyelviskolája – 4. lecke – Ragozzunk!

Gyorsítsunk és lassítsunk szénhidrátokat Voltaképp egész jól állunk az alapokkal: az első leckében megnéztük az alapvető szabályokat, aztán folytattuk a három nagy étel csoporttal (gyors, lassú, nem számolom) és ezek segítségével már akár önállóan is össze is tudunk állítani egy alap menütervet. Ami azért nem rossz dolog. Ebben a leckében kicsit lépjünk tovább a teljesen… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!