IRánytű Blog

Inzulinrezisztens vagyok – felejtsem el a gyors szénhidrátokat?

“…és akkor már attól sem fogsz a szívedhez kapni, ha azt mondom, az IR étrendben helye van a gyorsan felszívódó, sőt akár még a magas Glikémiás Indexű szénhidrátoknak is.” Így fejeztem be annak idején a Mese a Glikémiás Indexről című írásomat – és innen folytatom most:Miért is nem kell elfelejteni őket, mikor és miért is van… Tovább »

Bara IR Nyelviskolája 5. lecke – Egyéb szabályok, avagy hetente hányszor ehetünk ezt-meg-azt

Minden IR-es életében eljön a pont, amikor az alapvető szabályok (gyors, lassú, nem számolós, mikor, mennyi…) már egész jól összeálltak és megy már a napi tervezés. Ilyenkor jönnek aztán az “igenám”-ok, az apró kiegészítő szabályok… Ilyenek például a szénhidrátok felszívódását gyorsító és lassító tényezők, de én ezek közé sorolom a “hányszor lehet krumplit, tésztát enni… Tovább »

Baba-Mama Napló 2.- IR-rel a szülőszobán

CH pótlás és társai, avagy enni vagy nem enni, ez itt a kérdés… Mégpedig jó kérdés. Mert az ugye egy dolog, hogy az ember lánya több-kevesebb munkával gatyába rázza magát annyira, hogy IR/PCOS mellett is – így vagy úgy, de – megfogan a baba. Egy másik dolog, hogy aztán a baba megtartása és egészséges fejlődése… Tovább »

Baba-Mama Napló 1. – Melinda születése

Babám már 2 hónapos, és be kell látnom, hogy idő és energia szűkében kicsit nehezen találok vissza az íráshoz. Hiába no, még fel kell vennem a tempót, be kell állni több gyerekes üzemmódra. Biztos van, akinek megy minden egyből, mint a karikacsapás, én azért megküzdök a dolgok összeegyeztetésével.Node, több témában is ígértem beszámolót, úgyhogy megpróbálom szép… Tovább »

Mákos és diós beigli

Advent negyedik vasárnapjára egy beigli receptet hoztam nektek: IR-kompatibilis, zömében lassú CH és élesztő mentes is… :o) (Az eredeti recept M. Edittől származik a Vad-kovászolók csoportból, én ezt gyúrtam át a magam szempontjai szerint.) 6 rúd beigli elkészítéséhez a sütést megelőző este a következő előtésztát kevertem be: 1 dl tejszín 2 dl víz 100g kovász… Tovább »

Vadkovász az IR étrendben

Többen kérdeztétek az utóbbi időben, hogy mégis mi az, hogyan készül a vadkovász, amit használok. Bár eredetileg nem terveztem, de akkor kapjon egy külön posztot ő is. :o) Nos a kovásszal barátkozást, ahogy az IR-t is “dobta a gép”, ugyanis felütötte a fejét a családban némi intolerancia a sütőélesztővel szemben: vérvizsgálat mutatta ki, és miután… Tovább »

Túrósbatyu

Szóval az úgy volt hogy… Azt már említettem párszor, hogy nálunk intolerancia miatt a sütőélesztő nem játszik, a régi kovászomtól pedig jó pár hónapja már, hogy búcsút kellett vennem. Hónapok óta játszottam a gondolattal, hogy újat indítok – ezúttal egy kicsit jobban rákészültem és kiokosodtam a témában. Pár hete aztán bele is kezdtem, így mostanra… Tovább »

Bara IR Nyelviskolája – 4. lecke – Ragozzunk!

Gyorsítsunk és lassítsunk szénhidrátokat Voltaképp egész jól állunk az alapokkal: az első leckében megnéztük az alapvető szabályokat, aztán folytattuk a három nagy étel csoporttal (gyors, lassú, nem számolom) és ezek segítségével már akár önállóan is össze is tudunk állítani egy alap menütervet. Ami azért nem rossz dolog. Ebben a leckében kicsit lépjünk tovább a teljesen… Tovább »

Bara IR Nyelviskolája – 2. lecke – Szókincs

A gyors, a lassú és a hogyisvanez… A tanulás folytatását kezdjük egy kis ismétléssel – mégis csak ő a tudás anyja… :o) Az előző részben tehát eljutottunk odáig, hogy alap esetben az általános, egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokon túl van egy mintánk az étkezések ütemezésére. Olyan ez, mint a nyelvtan szabályai, amikor egy nyelvet tanulunk, erre… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!